
Maria Tenje, forskare i mikrosystemteknik vid Uppsala universitet och ledamot i Sveriges unga akademi. Foto: Markus Marcetic
I den första delen i vår jakt efter jämställdhet hörde vi hur Siv Andersson hade det som doktorand på 80-talet och hur det gick efter det. Men hur är det för unga forskare idag? Vi har pratat med Maria Tenje, forskare i mikrosystemteknik vid Uppsala universitet, om omedvetna fördomar, förebilder och varför det måste bli en självklarhet att kvinnor tar lika mycket plats som män i forskningsvärlden. Sofie Andersson, forskningspolitisk utredare hos fackförbundet Naturvetarna, pratar om hur man kan skapa lika villkor och varför det blir bästa för alla.
Nyligen lanserade Sveriges unga akademi ett nytt pris tillsammans med L’Oréal och Unesco-rådet: For Women in Science. Priset består av en prissumma på 150.000 kronor och ett års mentorsprogram som anordnas av Sveriges unga akademi. Vi var med på den första prisutdelningen i Sverige och pratade med pristagarna Annica Black-Schaffer, docent i kondenserade materiens fysik vid Uppsala universitet, och Kristiina Tammimies, forskare i neuropsykiatri vid Karolinska Institutet.
Ur prismotiveringen:
L’Oréal-Unesco For Women in Science-priset 2016 med stöd av Sveriges unga akademi tilldelas
Annica Black-Schaffer
för enastående forskningsresultat inom supraledning och dess spännande applikationer rörande kvantdatorer.
Kristiina Tammimies
för sin framgångsrika forskning inom genetik rörande autismspektrumsjukdomar.
RadioScience blev bjuden när det var dags att dela ut det första ”For Women in Science-priset” i Sverige den 7 mars 2016. Det tackade vi självklart inte nej till och vi lyckades växla några ord med pristagarna i minglet.
Lyssna här:

Kristiina Tammimies och Annika Black-Schaffer, pristagare ”For Women in Science” 2016 Foto: Fredrik Persson
Låtlista i programmet:
- Thomas Dolby – She blinded me with science
- Alicia Keys – Superwoman
- L’Oreal – For Women in Science
- Yann Tiersen – La Valse D’Amélie
Det här avsnittet gjorde vi i samarbete med fackförbundet Naturvetarna och forskningsrådet Formas.
Pingback: Genius Uppsala möter Maria Tenje – geniusuppsala